Skip links

Getuigenis van Youval Yanay

Hoe Ik tot Geloof Kwam

Door Youval Yanay

 

Ik ben geboren in Israël in een seculier Joods gezin dat zijn wortels in het Land uitstrekt tot generaties terug. Mijn overgrootvader pionierde als boer in Galilea. Mijn vader was commandant in de Palmach gevechtsluchtmacht, die begon voor de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. Maar ik voelde me altijd anders, alsof ik er niet bij hoorde. Ik moest iedere ochtend een reden bedenken om uit bed te komen. Dit bracht me tot rebellie en naar een paar vreemde plaatsen – Oosterse religie, religiositeit, workaholisme, illegale drugs, en andere duistere terreinen. Ik was erg ongelukkig, deed anderen pijn en was zelf verwond. Ik was een boos persoon – had gebrek aan zelfvertrouwen, was gesloten en verward. Ik was op zoek naar het geheim dat me vrijheid en geluk zou brengen, maar had bijna alle hoop verloren.

Er kwam een punt dat alles om me heen in elkaar begon te storten. De restaurants die mijn eigendom waren en die ik beheerde in Tel Aviv waren niet meer rendabel. Ik raakte mijn geld kwijt. Ik moest het meeste van wat ik bezat verkopen en der advocaten namen de rest. Ik kon geen baan vinden en voelde me meer dan ooit vernederd. Ik ging uit het luxe appartement dat ik huurde en ging weer bij mij ouders wonen. Ik had zelfs geen geld voor eten of een buskaart en begon over dood te denken.

Ik zonk steeds dieper, tot op een dag, op een vakantie in Cyprus, waar mijn ouders voor betaald hadden, mij een baan aangeboden werd als duikinstructeur, iets waar ik altijd van gedroomd had. Ik voelde dat er een deur openging in mijn leven, die een straal licht binnen liet.

Toen ik gesetteld was in mijn nieuwe baan, vroeg mijn kamergenoot mij om met hem mee te gaan naar de kerk. Ik weet niet waarom, maar ik ging. Ik kwam de kerk binnen, een beetje laat, toen ineens de tegenwoordigheid van God door de Heilige Geest op me daalde. – zonder dat ik begreep wat er gebeurde. Ik voelde een enorme liefde; ik zag een groot licht. Ik dacht dat er een optische truck met me werd uitgehaald in dat kerkgebouw. In een ogenblik van genade, zag ik voor de eerste keer met de ogen van mijn geest. Zijn liefde heeft me tot op de dag van vandaag niet verlaten.

Ik kreeg een Bijbel en begon de woorden van God te lezen. Ik had het gevoel dat mijn ogen geopend werden en ik ineens kon zien. Het levensverhaal van Yeshua maakte dat ik van Hem ging houden en zelfs de Hebreeuwse Bijbel leek volkomen nieuw. Op een zeker moment in de week erna ontdekte ik ineens dat ik geloofde dat ieder woord in de Bijbel letterlijk waar was.

Sinds die tijd zijn er veel wonderbaarlijke dingen met me gebeurd. Yeshua is altijd bij me. Hij leidt me, troost me, onderwijst me, geeft me geweldige gaven en, het meest bijzondere, Hij belooft me dat Zijn liefde er altijd is en dat Hij me nooit zal verlaten.

Nadat deze geweldige transformatie in mij begon, kreeg ik de gelegenheid om te groeien in de Gateways Beyond discipelschaps gemeenschap in het Mediterraanse eiland Cyprus. Daar hoorde ik voor het eerst Asher Intrater onderwijs geven. Daar ontmoette ik ook mijn in Zwitserland geboren vrouw Valerie.

Snel 15 jaar verder. We hebben nu zes geweldige kinderen. Valerie en ik gaan door met het ontwikkelen van de visie van een op een gezin gebaseerde, dagelijks interactieve geloofsgemeenschap als plaats voor groei en genezing. We hebben het voorrecht en zijn enthousiast de  Revive Israel discipling community and farm center – te leiden, een nieuw platform voor evangelisatie en discipelschap in de heuvels van Judea, net ten westen van Jeruzalem.