Skip links

Reisverslag: Ger in Israël

Ger, een van onze vrijwilligers (al meer dan 15 jaar!) is recentelijk in Israël geweest om daar praktisch mee te helpen. Lees hieronder het begin van zijn verslag. 

Van 28 februari tot 6 maart mocht ik met Christenen voor Israël, met een groep van 36 personen, in Israël verblijven. Het doel van de reis was om de Israëlieten te bemoedigen en letterlijk de handen uit de mouwen te steken. We hebben in totaal 4 dagen mogen werken. Drie dagen plukten we sinaasappels en mandarijnen en één dag hebben we voedselpakketten ingepakt voor de militairen.

Het waren drukke dagen, waarbij we zelfs een record aantal sinaasappels hebben geplukt, namelijk op één dag, 19.5 ton. Dat bleek een absoluut record. En dan zie je de dankbaarheid bij de boer. Want eerlijk gezegd, bleken er nog enorm veel sinaasappels en citroenen aan de bomen te hangen. En dan te bedenken dat deze rond Pesach geoogst moeten zijn. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers uit allerlei landen die Israël op dit moment komen helpen.

Ik kijk dan ook met dankbaarheid terug op een intensieve en emotionele reis. Op zondag 3 maart reisden we vanuit Jeruzalem met een bus naar het zuiden van Israël, aan de grens met Gaza. We bezochten het Nova muziekfestival terrein. De plaats waar zovele jonge Israëlisch op 7 oktober jl, zijn vermoord door Hamas. Het was bizar om op een plaats te zijn waar zoveel leed aan het Joodse volk is aangedaan. Het trof mij diep van binnen.

Ik sprak nog met een jonge vrouwelijke soldaat. Ik mocht haar troosten en vertellen dat we dagelijks voor hen bidden. Vervolgens reden we naar Sderot. Daar was het politiebureau op 7 oktober jl bestormd door Hamas leden en zijn de dienstdoende politiemensen vermoord. Het politiebureau is inmiddels afgebroken en is omgetoverd tot een gedenkplaats.

Wij keken in een schoolgebouw, náást de plaats waar het politiebureau had gestaan, naar een video. De video toonde beelden van die aanval en was opgenomen middels een vaste camera die op het politiebureau was gericht. We waren zo getuige van het geweld dat Hamas toepaste op mensen die met hun auto “toevallig” langs het politiebureau reden. Ze werden zonder pardon doodgeschoten door Hamas. Het was afschuwelijk om te zien.

‘s-Avonds waren we terug in ons hotel, waar een pastor van de Messiaanse Gemeente Netivya uit Jeruzalem, ons toesprak. Hij was scherpschutter en reservist in het Israëlische leger. Hij was juist terug van de oorlog in Gaza en had ook gediend in het noorden van Israël. Hij was bijzonder open over zijn rol als voorganger en als christen en dat je tegelijkertijd mensen moet doden die jou haten. Het was een indringende boodschap.

Die nacht heb ik slecht geslapen. Ik voelde me te zeer betrokken bij Gods volk en moest constant denken aan de verschrikkingen die Zijn volk dagelijks meemaakt. Maar natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de God van Israël. Het is rebellie tegen de Allerhoogste God. Ik vroeg me vaak af, wanneer Hij definitief ingrijpt. Gelukkig hadden we op maandag en dinsdag twee werkdagen. Ik kon zo de emoties een beetje loslaten.

En toen was het al weer woensdag. De dag dat we vetrokken naar Nederland. ‘ s-Morgens bezochten we in Tel Aviv het plein van de gegijzelden. Dat plein staat in het teken van allerlei kunstwerken en foto’s van gegijzelden, die herinneren aan 7 oktober. We werden daar toegesproken door een moeder van een gegijzelde jongeman. Zijn naam is Alon Ohel. Hij is inmiddels 23 jaar en is een geweldige pianist. Zijn moeder kwam enorm sterk op mij over. Het is gewoon niet te bevatten dat je over zoveel veerkracht beschikt, als je weet dat je zoon nog vast zit in Gaza en ook niet weet of hij nog leeft. Zijn piano stond op het plein en als iemand wilde dan kon je er op spelen. Ik heb nog even met de moeder gesproken en haar verteld dat ik voor haar zou bidden en het verhaal zou vertellen in Nederland.

Ik prijs mij gelukkig dat ik vrijwilliger mag zijn bij Petach Tikvah. Ik tref daar in Eelco en Karin ook mensen die een warm hart hebben voor Israël. Ik zal de komende tijd mijn verhaal van deze korte, doch indringende week, blijven vertellen. Bij Petach Tikvah wordt iedere dinsdag- en donderdagmorgen van 9-10 uur gebeden voor Israël. Je bent van harte welkom.