Skip links

Camping Tikvah in Drenthe

Ligging & achtergrond

Camping Tikvah in Drenthe ligt 500 meter van het voormalige Kamp Westerbork.

“Tikvah”  betekent in het Hebreeuws “Hoop”  en deze naam is niet toevallig gekozen. Camping Tikvah ligt op 500 meter van het museum van het voormalig kamp Westerbork. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een plek van valse hoop voor meer dan 107.000 Joden.
Toen Karin en Eelco de voormalige boerderij vlakbij het dorp Hooghalen kochten wisten ze helemaal niet dat het voormalig kamp Westerbork zo dichtbij lag. De plaats Westerbork zelf ligt namelijk 9 kilometer verderop. Nog meer bijzonder werd het (toeval bestaat niet) toen Karins vader vanaf toen voor het eerst begon te vertellen dat hij via kamp Amersfoort in Westerbork had gezeten. Er was en werd thuis nooit over gesproken! Wie had dat kunnen verzinnen toen we deze voormalige boerderij kochten…

In 2007 is camping Tikvah in Drenthe gestart met een christelijke identiteit op een historisch beladen plek.  Het is een kindvriendelijke camping in Drenthe midden in de natuur gelegen.  Een ideaal uitgangspunt om te wandelen in Drenthe. Vanaf de camping loop je direct het bos, heide en zandverstuivingen op. Fietsen in Drenthe: Camping Tikvah ligt aan het fietspad – vlakbij fietsknooppunt 3. Er zijn zeer grote plekken (120-250 m2).

Camping in Drenthe
Camping Tikvah in Drenthe

Boerderij

Kamp Westerbork werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp voor Joden. Duizenden Joden liepen tussen 1942 en 1944 langs deze boerderij op weg naar Kamp Westerbork. Er was besloten dat Nederland van haar Joodse bevolking ‘af’ moest; ze moesten worden uitgeroeid.

In het bos achter onze boerderij lag een treinspoor. Vanaf 1942 werden veewagons vol Joden naar vernietigingskampen in het Oosten getransporteerd. Van de 107.000 Nederlandse Joden die via Westerbork werden afgevoerd, overleefden minder dan 5000 mensen de vernietigingskampen. Het was een kamp van valse hoop, misleiding en een poort naar de dood voor meer dan honderdduizend Joden.

Ook verhuren we de accommodatie aan zowel kerken en gemeentes alsook bedrijven en particulieren. Naast ’t Praethuys ligt camping Tikvah, waar we in het voorjaar en in de zomer ruimte hebben voor conferenties en evenementen.

Camping Tikvah
Camping Tikvah, gelegen achter de boerderij
Website: Camping Tikvah
Het Praethuys
't Praethuys - gelegen tussen de boerderij en camping Tikvah.
Website: 't Praethuys